Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Κείμενο του Διονύση Διβάρη

Η σημερινή κρίση είναι οικονομική, πολιτική και ηθική, και τα μέτρα για την έξοδο από αυτήν είναι αλληλένδετα. Κανένα οικονομικό μέτρο δεν θα αποδώσει αν δεν αποκατασταθεί η ηθική αξιοπιστία της Πολιτείας, κανένα πολιτικό μέτρο δεν είναι δυνατό χωρίς μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών, καμία κινητοποίηση και ηθική ανάταση δεν είναι δυνατή χωρίς οικονομική ανακούφιση των ασθενέστερων.

Σ’ αυτή τη βάση θεωρούμε τα ακόλουθα μέτρα ως βάση για συζήτηση μεταξύ των οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων αλλά και των πολιτών πέρα από αυτές.

1) Άμεσος αφοπλισμός της αστυνομίας, πλην ειδικών δυνάμεων κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Ανεξάρτητος δημόσιος έλεγχος από τον Συνήγορο του Πολίτη. Δικηγόρος σε κάθε αστυνομικό τμήμα.

2) Διετής αναστολή κατασχέσεων-πλειστηριασμών για την επιδίωξη τραπεζικών δανείων και πιστώσεων. Περιορισμός τόκων στο ισόποσο του κεφαλαίου.

3) Ανάπτυξη δανείων εργατικής κατοικίας μέσω ΟΕΚ και ΤΠΔ (για δημοσίους υπαλλήλους). Απαλλαγή α’ κατοικίας από ΦΠΑ μέχρι [150.000 Ε].

4) Δικαίωμα ημερήσιου δελτίου τροφίμων (βασικές ανάγκες) για όλους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι [14000 Ε] ετησίως ή δεν υποβάλλουν. Σχολικό συσσίτιο στα δημόσια σχολεία.

5) Συγκροτείται οργανισμός βοηθητικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου, στον οποίο έχουν δικαίωμα όλοι να εργαστούν, με βασικό ημερομίσθιο. Τριετής εργασία χωρίς παράπτωμα ή καταδίκη νομιμοποιεί κάθε μετανάστη.

6) Σε κάθε δημόσια υπηρεσία ιδρύεται γραφείο Συνήγορου του Πολίτη, πλαισιωμένο με Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και επιτροπή πολιτών (εθελοντική ή εκλεγμένη). Το Γραφείο εξετάζει αμέσως κάθε παράπονο, και εισηγείται μέτρα τα οποία είναι υποχρεωτικά για τη Διοίκηση.

7) Κενά ή εγκαταλειμμένα κτίρια επιτάσσονται, γίνονται αναγκαίες επισκευές, το Δημόσιο προχωρεί σε εκμετάλλευση και λογοδοτεί στον ιδιοκτήτη μετ’ αφαίρεση διαχειριστικής αμοιβής και εξόδων.

8) Μισθοί-συντάξεις Δημοσίου άνω του τριπλασίου βασικού μισθού εξοφλούνται με ομόλογα Δημοσίου κατά το υπερβάλλον. Καταργείται κάθε διαφήμιση Δημοσίου. Αυστηρές περικοπές εκδηλώσεων κλπ δαπανών.

9) Εφόσον η Εκκλησία διατηρεί περιουσία, το Δημόσιο ουδέν καταβάλλει σε αυτήν. Μισθοδοσία κληρικών από το Δημόσιο καταργείται.

10) Περιορισμός στο ελάχιστο του ΦΠΑ επί τροφίμων και παιδικής ένδυσης. Κατάργηση χαρτοσήμου και εισφοράς 0,6% επί τόκων δανείων (Ν.128 ως ισχύει).

Δεν υπάρχουν σχόλια: